Det glamourösa Gotland

När en svensk tänker på en paradisö tänker hen nog på en ö i Karibien, Phuket eller någon av öarna i Siamviken: vit sand, ett varmt hav och grönska som ger skugga. Få skulle på en spontan fråga säga att de vill semestra i skuggan av en övergiven kalkfabrik, på en plats som påminner inte så lite om månen. Men då har de inte hört talas om Furillen.

Halvön Furillen (eller ön om man så vill), som ibland också stavas Furilden, på Gotlands östkust har blivit ett av Sveriges främsta lyxresmål. Flera artister har byggt studios här, andra kändisar har sommarställen, och restaurangen och hotellet, med namnet Fabriken, drivs av namnkunniga människor från Stockholms krogvärld.

Den som upptäckte Furillen var modefotografen Johan Hellström, som blev visad den unika miljön av en av sina modeller när han letade efter nya platser att fotografera på. Detta var 1997, och under perioden 1999 till 2009 gjordes mer än 700 modefotograferingar på halvön. Öns karga, industriella miljöer har bl.a. setts i de ryska och italienska upplagorna av tidningen Vogue.

En industriell miljöLucka i molntäcket över Furillen

Ursprungligen låg ett kalkbrott och en kalkfabrik på ön, och i övrigt var den till stor del militärt skyddsområde, men Hellström köpte så mycket mark han kunde efter att ha fallit pladask för området. Många av byggnaderna på Furillen har ritats av arkitekten Andreas Forsberg, som utvecklat området tillsammans med Hellström. Eftersom det finns många ömtåliga djur- och växtarter på ön går arbetet långsamt, men det är också något som uppskattas av boende och besökare.

Furillen har lockat många kapitalstarka från när och fjärran, och enligt en artikel i Dagens nyheter är ön nästan mer känd bland reklamare i New York än bland stockholmare. Samtidigt kommer också många fågelskådare till området, och det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem har låtit bygga tolv hyresrätter på ön.

För några år sedan byggdes en studio på ön, den s.k. Kulturkuben, som nyligen bjöds ut till försäljning. Mer om försäljningen finns att läsa i Dagens industri.