Äventyrlig dag för ungdomar som har det svårt

Isklättring i nationalparkKan friluftsliv hjälpa den som har haft det svårt under sin uppväxt att gå vidare i livet? Äventyraren Sören Kjellkvist tror det, och har därför inlett projektet Äventyrliga dagen.

Friluftsfrämjandet, det norska företaget Bergans och äventyraren och föreläsaren Sören Kjellkvist har tillsammans inlett ett samarbete som kallas Äventyrliga dagen. Syftet är dels att få ungdomar att upptäcka friluftsliv, men också att ge inspiration och motivation. De som deltar i projektet är ungdomar i åldern 15-25 år, som har haft en svår uppväxt. De som vill delta kan ansöka till Äventyrliga dagen, eller bli nominerade av någon närstående.

Äventyrliga dagen går av stapeln flera gånger per år, och arrangerades för första gången i mars 2015. Den allra första deltagaren var Alexander från Hofors i Gästrikland. Om hans äventyrliga dag kan man läsa här. Den omfattade bland annat vandring på sjöis, fiske och ytterligare vandring i mörkret för att hitta fram till den bestämda lägerplatsen.

Efter Alexander har följande ungdomar deltagit i Äventyrliga dagen:

  • Olle Gibson, 19 år, från Frösön, som drabbades av testikelcancer men som överlevde, efter en akut operation och flera cellgiftsbehandlingar. Sören och Olle paddlade kajak på Storsjön, och Olle fick även lära sig att flugfiska.
  • Johanna, 17 år, från Malmö, som lidit av ätstörningar i ungefär två års tid. Johanna fick uppleva sitt äventyr tillsammans med äventyraren Annelie Pompe. De gav sig på något av det mest äventyrliga man kan tänka sig i södra Sverige: forspaddling i Mörumsån.
  • Åsa Adlers, 17 år, från Genevad, som haft problem med prestationsångest i flera år. Åsa fick prova något som verkligen inte hör till vanligheterna, ens för de mest friluftsintresserade svenskarna: de övernattade i hängmattor uppe i trädkronorna. Mer om Åsas Äventyrliga dag finns att läsa här.
  • Jacob Lindén, 22 år, från Umeå, som blev mobbad under sin uppväxt. Tillsammans med Sören fick han i december 2015 prova både isklättring och ridning i 19 minusgrader under sitt dygn. Han fick även ett årskort till Friluftsfrämjandets skidlift i Umeå.
  • Ebba, 19 år, från Sollentuna, som har lidit av utmattningsdepression och panikångest. Ebbas Äventyrliga dag har troligen inte genomförts än. Information om kommande dagar, och om redan genomförda, finns på sajten http://www.aventyrligadagen.se/index.html.

Äventyrliga dagen har ett flertal sponsorer, men om man som privatperson vill bidra kan man skänka pengar till Friluftsfrämjandet. Föreningen har ett 90-konto, vilket innebär att verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll.

Lokal äventyrlig dag

Sören Kjellkvist påpekar också att man inte behöver åka långt för att uppleva ett äventyr. Äventyret kan finnas precis runt hörnet. På Äventyrliga dagens sajt finns en handledning för den lokalförening inom Friluftsfrämjandet som vill arrangera en lokal variant av äventyrliga dagen. Där står bl.a. att man helst ska hålla sig i närområdet, för att minska utsläppen, och att man ska inspirera de som deltar att fortsätta med friluftsliv på olika sätt. Kanske kan man rekrytera lokala ledare till barn- och ungdomsverksamheten på detta sätt.